מכרז הנו הליך שבו היוזם פונה בבקשה לקבלת הצעות לאספקת שירות או מוצר ספציפי, מכירה ורכישה של רכב או נכס נדלן או פרסום משרה פנויה.
בדרך כלל מדובר במכרזים ממשלתיים, כלומר מטעם המשרדים הממשלתיים, רשויות למיניהן, עיריות, חברות ממשלתיות וכו' והן מחויבות בחוק לבצע הליך של מכרז לפני התקשרות בחוזה.
מטרתו העיקרית של הליך המתבצע בשיטת המכרז היא ההגינות והשוויוניות. המכרז מתפרסם באמצעי התקשורת, כמו עיתונים ואתרי אינטרנט וכל מי שסובר שהוא עומד בכל תנאי הסף ומעוניין להשתתף, יכול להגיש מועמדות.
מטרה חשובה נוספת לביצוע הליך בשיטה זו היא האפשרות הנוצרת ליוזם המכרז לבחור את ההצעה הרלוונטית ביותר עבורו. בגלל שההצעות מוגשות במעטפות סגורות ועד תאריך מסוים, יכול מבצע המכרז לבחון את כל ההצעות אחת אל מול השנייה ולבחור את המתאימה לו ביותר.
איך כותבים מכרז?
כתיבת מכרז הנו תהליך שיש לבצעו ברצינות רבה, תוך התחשבות בכל המשתנים הרלוונטיים המשפיעים והמושפעים מההליך. לכן לרב הגורם היוצא במכרז נעזר בשירותים של מומחים בנושא, עורכי דין וחברות מתמחות. ישנם גופים שאף יוצאים במכרז לקבלת שירותי כתיבת מכרזים באופן שוטף.
הפן הכלכלי – כאשר מחליטים לצאת במכרז לקבלת שירותים או מוצר מסוים יש לבצע בחינה של האומדנים הכלכליים, כלומר לתכנן את התקציב לפרויקט מכל הבחינות; כדאיות כלכלית, עלות העבודה, עלות החומרים, משכורות, תרחישים בלתי צפויים העלולים לצוץ באמצע הדרך בעקבותיהם יתכן צורך בהגדלת תקציב וכו'.
כאשר מדובר על מכרז שבו מוכרים נכס או רכב למשל, חשוב לבצע הערכת מחיר מינימום, כלומר מה המחיר המינימלי בעדו ניתן לבצע את המכירה על מנת לצאת מורווחים.
הפן המשפטי – כאשר מחברים מכרז יש להקפיד על ההיבט המשפטי. גם מבחינת קבלת כל האישורים הנדרשים לביצוע העבודות וגם מבחינת הקפדה שלא יפגעו זכויותיו של אף גורם המעורב במכרז או מושפע ממנו.
במידה וקיימת אי תקינות משפטית, המכרז עלול להיפסל או אף להגיע לדיון בית המשפט ומעבר להתמודדות המשפטית, יאלץ יוזם המכרז להתחיל את כל התהליך מהתחלה. לכן רצוי לוודא שהמכרז כתוב בצורה תקינה מבחינה משפטית. עדיף להתעמק בפרטים הקטנים כבר מההתחלה מאשר לפספס את כל המכרז.
ניסוח – חשוב מאוד לשים לב כי תיאור המכרז, דרישותיו, תנאי הסף שלו וכו' יהיו מנוסחים בצורה הברורה ביותר שניתן, שלא ניתנת לפירוש לכמה כיוונים. זאת על מנת לא ליצור הטעיה או הצהרת כוונות לא ברורה. ניסוח מוטעה של מכרז יכול אף להוביל לתביעה משפטית במידה ונוצר בעקבותיו חוסר הבנה שפגע בגורם התובע.
סיבה חשובה נוספת לניסוח כל חלקי המכרז בצורה נכונה הוא הרצון של מבצע המכרז לקבל את ההצעות הרלוונטיות ביותר בלבד ולא למיין הצעות של מציעים לא מתאימים.